Sarmalute taranesti traditionale

Sarmalute la cuptor in oala de lut

 

Ingrediente

  • 1 kg de carne tocata de porc
  • (se poate adauga si jumatate de kilogram de vita, dupa preferinte)
  • condimente: sare, piper,
  • 1 cescuta de orez, 
  • 3 linguri cu pasta de tomate,        
  • 1 legatura de marar,
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 morcov (optional),
  • 3 cepe mari,
  • foi de vita si  de varza muarta,
  • 1 l bors,
  • 2 oua

Mod de preparare reteta Sarmalute

Mod de pregatire:  
Tocam ceapa si o punem la calit, in cateva linguri de ulei, impreuna cu condimentele.  Cand devine translucida adaugam pasta de tomate si omogenizam
Adaugam apoi orezul, ouale si verdeata tocata marunt si mai lasam pe foc cateva minute pentru ca orezul sa fie patruns.
Dupa ce am luat oala de pe foc adaugam carnea tocata si omogenizam compozitia.
Pregatim frunzele de varza murata si pe cele de vita de vie. Pe acestea din urma le oparim in apa fiarta (apa nu trebuie sa fie foarte fierbinte), iar daca sunt in saramura le clatim in apa rece de cateva ori ca sa iasa sarea din ele.
Taiem codita frunzei de vita, punem o cantitate de umplutura suficienta (in functie de marimea frunzei)  si infasuram sarmalutele.
Pe fundul cratitei (oalei) in care fierbem sarmalutele asezam uniform frunzele de vita (putem adauga si coditele ramase de la marar si patrunjel), iar peste ele asezam sarmalutele.
Deasupra  punem frunze de varza tocata (sau de vita de vie  in functie de modul de pregatire), pentru ca sarmalutele sa nu se ridice la suprafata. Turnam borsul peste ele (daca sarmalutele sunt pregatite doar cu frunza de varza murata nu este necesar sa mai adaugam borsul) si o cantitate de apa suficienta astfel incat sa acopere in intregime sarmalutele.  Le asezam in cuptor la foc potrivit pentru aproximativ trei ore.
Se servesc cu mamaliguta si  smantana.


Sarmalute traditionale







Pofta buna!

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...